Vaste rente of variabele rente met een lening

Niet alleen moet je de keuze maken tussen leenvormen en welke je wilt gebruiken, maar je moet ook rekening houden met de rente wanneer je een lening wilt afsluiten. “Rente is rente”, denk je misschien, maar dit is niet zo. Er is namelijk vaste rente en variabele rente. Vaste rente krijg je bij een persoonlijke lening en een variabele rente krijg je bij een lening met doorlopend krediet. Meer over vaste rente en variabele rente kun je hier lezen.

De verschillen

Doorlopend krediet (variabele rente): Een lening met doorlopend krediet staat voor flexibiliteit. De rente verandert af en toe (soms in uw voordeel, soms in uw nadeel) en bij sommige kredietverstrekkers kunt u een geld lening met doorlopend krediet zonder boete aflossen. Wanneer de rente in uw voordeel is hoeft u minder te betalen die maand, maar dat kan de volgende maand weer anders zijn.

Persoonlijke lening (vaste rente): Je weet vooraf precies waar je aan toe bent wanneer je je inschrijft voor een persoonlijke lening. Deze lening heeft altijd dezelfde rente, zodat je precies weet wat de maandelijkse kosten zijn. Een nadeel van een persoonlijke lening is wel dat je deze niet vervroegd kunt aflossen.