Ga toch sporten!

Ga toch sporten!

Het is al wel bekend dat sporten goed is voor het lichaam. Van jongs af aan horen wij dat beweging eigenlijk alleen maar voordelen met zich meebrengt. Sinds de pandemie is het voor veel mensen moeilijk geworden om in beweging te blijven. Er is nergens om heen te gaan en de sportscholen zijn dicht; een paar van de redenen waarom er minder gesport wordt. Om wat inspiratie te brengen zijn hier wat redenen waarom beweging goed voor iemand is en hoe er gesport kan worden in een lockdown.

De voordelen

Sporten brengt ontzettend veel voordelen met zich mee, zowel fysiek als mentaal. Beweging helpt de bloedcirculatie en het soepel houden van spieren en gewrichten. Ook wordt stofwisseling gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat vet wordt verbrand en dat organen iets harder gaan werken. Op deze manier valt iemand af, terwijl er wat spiermassa bij zal komen. Omdat bloed harder door het lichaam gaat, wordt de kans op chronische ziektes zoals hart- en vaatziektes verminderd. Het risico op bloedopstopping wordt verkleind, iets wat zal helpen op langer termijn.

Voor de mentale gezondheid doet een beetje beweging ook erg veel. Er komt meer zuurstof het lichaam in en bloed gaat harder vloeien, maar er komen daarnaast vele hormonen vrij. Denk bijvoorbeeld aan endorfine, om humeur te verbeteren. Sporten geeft energie en maken de spieren losser. Hierdoor is iemand meer ontspannen later op de dag, wat zorgt voor betere slaap, betere concentratie en energie. Als laatst worden stresshormonen afgevoerd. Kortom, volledige ontspanning door een middagje bewegen dus!

Sporten in lockdown

Het kan best moeilijk zijn om in lockdown jezelf aan te zetten tot sporten. Zeker nu de sportscholen dicht zijn, waardoor meerdere mensen ineens geen sportroutine meer hebben. Gelukkig zijn er alternatieven om te doen om toch wel in beweging te blijven. Denk bijvoorbeeld aan een rondje lopen, hardlopen of zelfs schaatsen. Online zijn veel mensen begonnen met het opzetten van video’s die gevolgd kunnen worden. Daarbij is voor iedereen wat thuis: cardio, yoga of hele sportroutines volledig om één lichaamsdeel gericht. Het lekkere hieraan is dat het zelf gedaan kan worden, in eigen tijd zonder dat mensen aan het kijken zijn. De kosten zijn daarnaast lager dan wanneer er lessen worden gevolgd bij, bijvoorbeeld, een sportschool. Natuurlijk kan er apparatuur besteld worden, voor iedereen die wat meer met gewichten wil doen.

Comfortabel sporten

Om thuis te kunnen sporten, zijn er niet veel spullen nodig. Wat ruimte in de kamer, iets om video’s op te kijken, een yogamatje en comfortabel zittende kleding, dat is alles! Het hoeft niet eens sportkleding te zijn, al is dit natuurlijk wel het beste. Omdat het alleen of met één iemand anders wordt gedaan, kan er gesport worden in wat lekker zit, zoveel en zo weinig als iemand maar zou willen. Het enige belangrijke is dat het een beetje meebeweegt. Wil jij sporten in een T-shirt en comfortabele Bjorn Borg Boxers? Het is allemaal mogelijk! Als er maar bewogen wordt.

Geef een reactie