Multiplex bestaat al heel lang en dat blijft zo!

Multiplex bestaat al heel lang en dat blijft zo!

Sinds 1905 bestaat multiplex in de Verenigde Staten. Via Rotterdam en Amsterdam is het vervolgens in Nederland op de markt gebracht. Dit materiaal werd voornamelijk gebruikt in de vliegtuigbouw en voor meubels. Ook voor schepen werd het materiaal veel gebruikt. Eerst werden de platen met name van berkenhout gemaakt, later werd ook eiken-en mahoniehout gebruikt. Ook de houtsoort okoum├ę is erg geschikt voor deze toepassing. Multiplex is een plaatvormig composietmateriaal dat in meerdere lagen is opgebouwd. Het gaat om een oneven aantal houtfineerlagen die op elkaar verlijmd zijn. Dit wordt kruislings gedaan. Wanneer het gaat om drie lagen, noemt men het triplex en wanneer het gaat om vijf of meer lagen dan wordt het multiplex genoemd.
Multiplex

De voordelen van dit plaatmateriaal

Het materiaal is te krijgen in verschillende diktes. Zo kan je kiezen voor 1 mm tot wel 40 mm. Het is een erg sterk materiaal en toch ook licht. Doordat de lagen kruislings over elkaar heen gelijmd zijn is het materiaal in sommige richtingen sterker dan massief hout dat precies even groot en even zwaar is. Bovendien worden er door het verschillende materiaal ook andere delen van de desbetreffende boom gebruikt die normaliter niet zouden worden gebruikt. Je hebt dan ook veel typen multi- en triplex.

Welke typen multiplex zijn er?

Je hebt onder andere constructie-, decoratieve- en speciale multiplex, ook worden deze platen uit Asabiahout gemaakt en zijn er platen WBP. Bij constructiemultiplex is het doel anders dan bij decoratieve multiplex. Constructiemultiplex moet sterk zijn en veel gewicht kunnen dragen. Vaak wordt constructiemultiplex dan ook gebruikt voor toepassingen die niet zichtbaar zijn. De decoratieve versie heeft een ander doel, namelijk decoreren en daarvoor worden mooie houtsoorten gebruikt. Tot de speciale versies behoren bijvoorbeeld vliegtuigtriplex en andere soorten die niet als vanzelfsprekend in je hoofd opkomen.

WBP platen zijn geschikt voor vochtige ruimtes. Dit kan heel praktisch zijn, als je graag plaatmateriaal wilt gebruiken en geen risico wilt lopen op schimmel of andere nare bijkomstigheden. Je kunt dit materiaal ook goed voor je huisinrichting gebruiken. Het geeft een modern en stevig karakter en je kan er zelfs meubels van bouwen. In dat geval kan je het beste multiplex platen gebruiken. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden met multiplex. Het is dan ook niet voor niets erg gewild door klanten. Doordat er verschillende soorten multiplex zijn, is het handig om in de winkel langs te gaan of om goed onderzoek te doen op internet. Dit kan zeker helpen bij het maken van de juiste keuze.

Geef een reactie